Kauneushoitola Solarin blogi

Ihonhoito on tylsää rutiinia - perusasiat kuntoon! (ja rypytkin vähenevät)

Torstai 4.2.2021 - Terhi

Tylsät rutiinit saavat ihon voimaan sen parhaimmalla tavalla - kuulostaako ihmeelliseltä?

Se on oikeastaan juurikin näin - tylsää ja helppoa. Kun ihonhoitamisen ottaa päivittäiseksi rutiiniksi se on suorastaan liiankin helppoa. Monilla on ehkä mielikuva ihonhoitamisesta aikalailla toisenlainen. Mielessä on kylpyhuoneen monien purkkien rivistö, tuotteita joilla jokaisella on tarkoituksensa - vai onko? Voiteita, seerumeita, ihmevoiteita, tuhkimotippoja, öljyjä... aah mitä vielä. 

Jos edellisiä tuotteita käytetään iholle sekalaisina coctaileina illasta toiseen - en ihmettele jos aikaa tuhlaantuu. Saatikka mitä mieltä iho tästä sitten olisikaan. 

Mietitäänpä hetki mitähän se iho sitten oikein kaipaisi. Kuulostaisiko ihon kosteuttaminen ja suojaaminen hyvältä?

Purkkipaljouden keskellä kannattaa kuitenkin pitää mielessä ihonhoidon päivittäinen perusta ja tuotteista tärkeimmät: eli hyvä kosteusvoide sekä hellävarainen puhdistustuote.

Säännöllinen ja hellävarainen ihonhoito auttaa myös ryppyjen kanssa taistelussa. Rypythän 'syntyvät' kuivalle iholle. Vertauksena voisikin käyttää pesusientä. Pesusieni on kuivana kova korppu mutta vettä imiessään muuttuu pehmeäksi ja pulleaksi - vähän kuin ihon pintakin. Eli kosteuttamisesta on huolehdittava. 

kuiva_pesusieni_naisen_kuva2.png

Ihon rakenne on kuin tiiliseinä

Ihon rakennetta voi verrata tiiliseinään. Siinä on tiilet sekä niiden välissä laasti. Tiilet ovat soluja, joita laasti – eli ihon omat rakennusaineet kolesteroli, keramidit ja rasvahapot – sitoo toisiinsa. Terve iho on kuin ehjä, tasainen tiiliseinä, kun taas huonosti voivassa ihossa laasti lohkeilee.

Huonosti voiva iho olla väliaikaisesti huonommassa kunnossa tai sitten vaikkapa allergiat ja ihosairaudet pitävät ihoa huonosti voivana. Atooppinen iho, ruusufinni tai psoriasis ovat aina kunnoltaan hankalammassa tilanteessa eli iho voi huonosti. Tällöin on myös todella tärkeää perehtyä miten kannattaa ihoaan hoitaa. Se ei silloinkaan tarkoita vaikeita ihonhoidon rutiineja. Ainoastaan oikeanlaiset tuotteet ja rutiinit ovat ne jotka parantavat ihon kuntoa. Apuja on siis saatavilla.

Miten kosteusvoide toimii?

Ihoa hoitaa siis voide, joka sisältää samoja ainesosia kuin ihon luontainen ”laasti” – eli esimerkiksi keramideja, kolesterolia ja rasvahappoja. Ne toimivat myös purkista saatavana ulkoisina aineina. Ne ovat ihon luonnollisia korjausaineita jotka 'imeytyvät' solujen väliin paikkausaineiksi - jos niitä on ihossa itsessään liian vähän.

Ihon laastin väliin tarvitaan myös vesikosteutta. Tämä taas auttaa ihoa palauttamaan sinne tarvittavia kosteuselementtejä. Näitä voivat olla - nykyisin suosiossa oleva - hyaluronihappo tai vaikkapa glycerin. Hyaluronihappo on superkosteuttava raaka-aine, joka edesauttaa kosteutta iholle, vapauttamalla ja imemällä itseensä kosteutta 'pesusienen' tapaan. 

Rasva-aineita tarvitaan lukitsemaan kosteus iho sisään. Rasva-aineita ovat mm. sheavoi ja erilaiset öljyt. Ne muodostavat ihon pinnalle 'kalvon' jonka alla kosteus pysyy paremmin. 

Ihoa hoitavan kosteusvoiteen tulisi sisältää siis kosteuttavia raaka-aineita sekä suojaavaa rasva-ainetta, joka auttaa lukitsemaan sen kosteuden ihon sisään.

Ihoa hoitavat voiteet voivat sisältää myös muunlaisia aktiiviaineita

Muita iholle tarpeellisia raaka-aineita voisivat olla probiootit sekä prebiootit. Näithän käytetään jo sisäisesti, mutta nämä tomivat hyvin myös ulkoisesti ihonhoidossa. Usein raaka-aineet jotka ovat hyviä myös syötävinä ne voivat olla sitä myös ihonhoidossa voiteihin lisättyinä. Suoliston ongelmat näkyvät usein myös ihossa ulkoisesti. Siksi on tärkeä hoitaa ihoaan oikeanlaisella ravinnolla sekä voiteilla. Aina tietenkin oman tilanteen mukaisesti.

Laadukkaat ihohoitotuotteet sisältävät oikeanlaisia aktiiviaineita joista on iholle hyötyä. Usein laadukkaan tuotteen tunnistaa myös hinnasta. Tuotteen ei tarvitse olla kallis muttei muutaman euron tuotteella voi oikeasti olla kovin kattavaa laadukasta sisältöä. Halvimmalla ei vain saa kaikkein parasta. 

Tuotteen inci-lista kertoo mitä raaka-aineita on siinä tuotteessa käytetty. Vain tällä raaka-aine luettelolla on merkitystä siihen miten se tuote voi toimia iholla. Mainospuheina voidaan käyttää mitä tahansa lupauksia. Tarkista siis raaka-aine luettelosta mitä se tuote sisältää. Joskus tuotteihin on lisättty vain pieni määrä vaikuttavia raaka-aineita, silloin tuote ei voi edes toimia kunnolla. 

voide.png

Ihon suojaamisessa hyvänä lisänä toimivat antioksidantit. Näistä hyötyvät kaikenikäiset - myös syötynä kuin ulkoisesti käytettyinä. Sateenkaaren värit toimivat purkissa että ruuassa. Antioksidantit antavat suojaa vahingollisia vapaita radikaaleja vastaan - siis suojautukaamme! 

Ympäristömme vapaat radikaalit kuten auringon UV-säteet, ilmansaasteet sekä tupakointi kiihdyttävät elimistömme ikääntymistä, aiheuttavat iho-ongelmia ja monia muitakin sairauksia, jopa syöpää. Ihosi siis tarvitsee antioksidantteja suojaksi ja korjaamaan ihovaurioita vapailta radikaaleilta.

Ryppyjen ehkäisyssä tehoa saat aurinkosuojasta

Mikäli haluat varmasti ennaltaehkäistä ryppyjä ja ihovaurioita mahdollisimman tehokkaasti, kannattaa valita suojakertoimen sisältävä päivävoide - myös Suomen talvessa. 

Rypyille parasta kyytiä antavat kosteuttaminen, auringolta suojautuminen ja stressin välttäminen. Iloa siis elämään!

-Terhi Kh Solar

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Iho, ihonhoito, rutiini, rypyt